Alege un sponsor

miercuri, 30 iulie 2008

Stop accidentelor: DN 1, cel mai periculos drum din Romania

Peste 2.500 de persoane sunt ucise anual in accidente rutiere ceea ce echivaleaza cu disparitia de pe harta Romaniei a unei localitati rurale de marime medie.
Acesta este bilantul tragediilor prezentat, ieri, de conducerea Politiei Romane, inainte de lansarea campaniei nationale "Stop accidentelor. Viata are prioritate", proiect care se va derula la nivelul intregii tari, in perioada 19 ianuarie 2006 - 31 iulie 2006. Alti peste 6.000 de oameni ajung la spital in stare grava, in conditiile in care, desi parcul de autovehicule s-a dublat, la fel ca si numarul posesorilor de permise auto (5,6 milioane), infrastructura rutiera a ramas aproximativ in aceiasi parametri ca si in anii a€™90. La categoria celor mai periculoase drumuri din Romania, primul loc este ocupat de DN 1 (E 60) Bucuresti - Ploiesti - Sinaia -Brasov, urmat, in functie de gravitatea evenimentelor care au avut loc, de: DN 13 (E 60) Sighisoara - Tg. Mures - Cluj-Napoca, DN 2 (E 85) Bucuresti - Urziceni - Buzau - Focsani - Bacau, DN 2A (E 60) Urziceni - Slobozia - Harsova - Constanta, DN 25 (E 581) Galati - Tecuci - Tisita, DN 39 (E 87) Constanta - Mangalia, DN 6 (E 70) Bucuresti - Alexandria, DN 6 (E 79) Filiasi - Drobeta Turnu-Severin, DN 65 (E 574) Pitesti - Craiova, DN 7 (E 81) Pitesti - Rm. Valcea - Sibiu - Deva - Arad. Politistii spun ca cele mai multe nenorociri s-au petrecut, in 2005, duminica (376 de persoane decedate), vineri (374) sambata (373), luni (362) si marti (360), in intervalul orar 13-18. Cele mai putine accidente au fost inregistrate intre miezul noptii si 6 dimineata (16,6%).

3.200 de persoane ucise zilnic, in lume

"Avand in vedere faptul ca siguranta rutiera trebuie tratata ca o problema integrata de securitate sociala, ea nu trebuie lasata doar in grija Politiei intrucat situatia nu poate fi ameliorata decat prin efortul comun al tuturor autoritatilor cu atributii in domeniu, sustinute de comunitatile locale, de reprezentanti ai organismelor non-guvernamentale", a declarat, ieri, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, seful Politiei Romane, inainte de lansarea campaniei, care isi propune reducerea accidentelor rutiere din cauza vitezei excesive cu 5% si pe cele datorate indisciplinei pietonilor.
Campania, la care participa mai multe institutii cu atributii in domeniu, este coordonata de adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, comisar sef dr. Gheorghe Popa, si va demara, maine, in Piata Constitutiei, la ora 16,00.
Pe plan mondial, zilnic, peste 3.200 de persoane isi pierd viata in accidente rutiere, iar peste 35 de milioane sunt ranite pe parcursul unui an.
De asemenea, 10 milioane de oameni raman cu handicap. Specialistii spun ca peste 75% din evenimentele rutiere se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare si in cele in tranzitie, desi acestea detin numai 32% din totalul numarului de vehicule. In Uniunea Europeana dispar anual peste 45.000 de persoane, o populatie egala cu cea a orasului Monte Carlo.
Pentru ingrijirea celor 1,5 milioane de raniti, se cheltuie peste 160 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 2% din Produsul Intern Brut al Uniunii.

Sursa

Niciun comentariu:

Textad

Emag